Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

Voorjaar in de polder


Roepende grutto’s, kieviten en tureluurs

Door Willem van Weperen

Zondag een verkennend rondje gemaakt in de Bovenkerkerpolder. Dit keer gekozen voor een wandeling langs de Middenweg, bij zonsopkomst. Het was prachtig. Genoten van de stilte van het vroege uur, doorbroken door roepende grutto’s, kieviten en tureluurs.

Amstelland grutto weidevogel

 

Witte kwikstaart en zwanen

Afgewisseld met de zachte tweet van een opvliegende witte kwikstaart of het zware zoevende geluid van een zwaan die opvliegt uit de wetering naast het fietspad. Het had licht gevroren, er hing een nevel boven de weilanden. Het was magisch.

Foeragerende tureluurs

Een aantal foeragerende tureluurs, waren van dichtbij te zien en te horen. De tureluur leeft gewoonlijk in de schaduw van de grutto en de kievit. Ze zijn iets minder goed in het verjagen van kraaien en meeuwen en andere predatoren. Door in de buurt van collega weidevogels te nestelen, profiteren ze van hun bescherming.

Amstelland weidevogel tureluur

Tureluurs zijn wel alerte vogels en hebben de naam dat ze vaak als eerste de vijand opmerken en dus ook als eerste alarm slaan. Deze eigenschap maakt dat ze samen sterker staan.

 

Graspieper met nestmateriaal

Daarnaast zag ik een aantal broedende vogels in de polder. Zoals meerkoeten, wilde eenden en zwanen. Bijzonder om te zien: een graspieper die met nestmateriaal aan het slepen is. Ja, het voorjaar in de polder is echt begonnen!

graspieper weidevogel amstelland

 

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2022/04/2.png