Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

Voederheg aanleggen bij Poldersport


In het najaar van 2023 komt het idee van het aanleggen van een voederheg ter sprake bij boer Albert Blommestijn van Poldersport in de Kwakel.

Advies op maat

Wij.land zet Polderprof in om advies op maat te krijgen voor de aanplant van de heg. Na overleg met vrijwilligers van het Utrechts Landschap wordt in december een datum vastgesteld voor het planten van struiken voor de voederheggen.

Woelpoot kraantje effectief

De eerste fase van het planten verloopt niet helemaal volgens plan en wordt op 8 februari afgerond. Opmerkelijk genoeg blijkt een woelpoot kraantje zeer efficiënt te zijn bij het proces. Waar andere boeren langer doen over het werk, lukt het om in twee dagen 330 meter heg aan te leggen, mede dankzij een ervaren team tijdens de tweede dag.

Strategische plekken

De resterende planten worden gebruikt voor erfbeplanting, waarbij extra planten worden aangeschaft en strategisch geplaatst rondom de parkeerplaatsen, bij het huis en de hindernissen van de poldersport banen.

Afrasteren met schrikdraad

Overal waar vee kan komen, moet de de heg worden afgezet met schrikdraad, wat soms ingewikkeld is vanwege de verschillende obstakels op het terrein. Het blijkt dat de doornen van de heg nog niet voldoende afschrikken en het het vee kan er overheen lopen, eraan trekken en er zelfs nu al van eten, wat de groei van de struiken natuurlijk niet ten goede komt. Nog even een paar jaar wachten.

Koeien weer naar buiten

Met de komst van droger weer moet Albert de heggen binnenkort water geven. Binnen veertien dagen kunnen de koeien mogelijk weer naar buiten, dus wordt er snel gewerkt aan het afrasteren van de percelen. Dit is vooral belangrijk gezien hun extensieve vleesveehouderij, waarbij de koeien overdag grazen zodra er voldoende gras is. Vorig jaar gebeurde dit pas in april, maar daarvoor was het al op 20 maart mogelijk.

Hulp van de dagbesteding?

Overigens; de mensen van de dagbesteding bedankten voor het planten, ook vanwege het koude weer. Maar nu zijn ze er blij mee, ze moeten de planten aanlopen en rechtzetten, aandrukken. Elke dag een hoekje. Albert heeft al 12 jaar zorgboeren, een koppel van 14 maar die zijn er niet iedere dag. Ze trekken er op uit, nu het mooi weer is. In de ochtend is er overleg met de leiding, dan gaan ze de klussen doornemen.

De boer op

Koeien voeren doen ze iedere dag in weer en wind. Maar nu het mooier weer wordt, kunnen ze lekker het weiland in en daar hand- en spandiensten verlenen!

voederheg polder

Voederheg Albert Blommestijn bij Poldersport aanleggen

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2024/02/Voederheg-Albert-aanleggen3.jpeg