Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

Passie voor de grutto


Bloemenpracht en weidevogelgeluiden

Tekst en foto: Willem van Weperen

Het was voorjaar 2019 toen ik de Bovenkerkerpolder ontdekte tijdens een zonnige fietstocht vanuit mijn woonplaats Abcoude. Ik werd meteen gegrepen door de bloemenpracht van de weilanden en de veelheid aan weidevogelgeluiden die er te horen is. Met name de roep van de grutto had ik al lange tijd niet meer gehoord. Wellicht niet meer sinds mijn vertrek uit Friesland, waar ik opgroeide op een melkveebedrijf.

Alarmerende grutto’s

Destijds cirkelden de grutto’s alarmerend rond mijn hoofd, wanneer ik met onze kleine Güldner tractor (16 pk!) met maaibalk, mijn vader hielp met grasmaaien. Zo maakten de grutto’s mij duidelijk dat zij daar hun nesten met eieren hadden. Ik leerde nesten zoeken, markeren en erom heen maaien.

Passie voor de grutto

Het verklaart mijn passie voor de grutto, weidevogelbescherming en .. sympathie voor Boeren van Amstel. Deze passie maakt dat ik, sinds mijn recente pensionering als adviseur en projectleider duurzame landbouw, regelmatig in de Boeren van Amstel polders te vinden ben. Met verrekijker en fototoestel.

Landje van Geijsel

Op dit moment ook vaak bij Landje van Geijsel in de Holendrechterpolder. De plek waar duizenden grutto’s tijdelijk verblijven, na hun lange tocht uit hun overwinteringsgebied. Ze rusten er uit, eten veel wormen en muggenlarven om weer op krachten te komen, voordat ze verder trekken naar hun vaste stek bij de Boeren van Amstel boeren.

Willem van Weperen is enthousiast vogelaar en schrijft én fotografeert sinds kort voor de Boeren van Amstel. Deze foto van fouragerende grutto’s is gemaakt bij het Landje van Geijsel.

 

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2022/03/IMG_6891-Grutto-fouragerend-5-scaled.jpg