Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

Ondanks droogte goed weidevogel jaar


We vroegen ons af hoe het droge en warme jaar 2022 had uitgepakt voor de weidevogels in het Amstelland en spraken met Mark Kuiper:

“Afgelopen jaar was het al vroeg droog en dat kan desastreus zijn voor de weidevogels. Er is dan simpelweg te weinig voedsel voorhanden en de grond is te hard om voedsel in te vinden.

Twee jaar geleden hadden we ook zo’n droog voorjaar gevolgd door een droge zomer. Dat is destijds een slecht jaar geworden. Maar daar hebben we ook van geleerd.”

Slootpeil omhoog

“Bijvoorbeeld in het reservaat in de Ronde Hoep is het slootpeil omhoog gegaan. Daardoor is de schade daar flink beperkt gebleven. Overigens, het (natuur)reservaat in de Ronde Hoep is niet publiek toegankelijk en daarmee onbekend onder de bewoners van Amsterdam en omstreken.”

Vossenrasters

“Ook deden de vossenrasters dit jaar goed hun werk. Er zijn er 3 in de Bovenkerkerpolder geplaatst en 1 in de Ronde Hoep. Een vossenraster wordt in sloten geplaatst en op doorgangen en voorkomt dat er vossen de weide in sluipen. Een vos eet met gemak tientallen nesten leeg op een nacht.

Volgend jaar wordt er een vossenraster in de Ronde Hoep bijgeplaatst.”

Vernatting

“Maar de grootste les die we geleerd hebben uit het afgelopen jaar is vernatting. Dus slootpeil omhoog, plas dras maar met name greppel plas dras is succesvol gebleken. Zo hebben Boeren van Amstel Richard Korrel en John & Marie Jose dit succesvol toegepast.

Dit zijn greppels die een deel van het weiland doorkruisen en die vol worden gezet met water. Op die manier kunnen de weidevogels makkelijk water drinken en voedsel uit de (zachte) grond halen. Ook groeit en bloeit zo’n zone natuurlijk wat beter dan een droog stuk land en is er dus meer biodiversiteit.”

Uitgesteld maaien

“Een andere voor weidevogels gunstige factor was dat het gras niet zo hard groeide door de droogte. Hierdoor gingen de boeren wat later maaien en hadden de vogels meer tijd.

Al met al zijn we tevreden over dit jaar waarin we goed op de droogte hebben weten te anticiperen en was het jaar niet heel veel slechter dan vorig jaar, maar veel beter dan het droge jaar van twee jaar geleden” aldus Mark Kuiper.

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_4697.jpg