Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

VeenVitaal: Eerste grutto’s Amstelland gezenderd


Een bijzondere dag voor VeenVitaal: Eerste grutto’s gezenderd

Afgelopen zaterdag bereikte VeenVitaal een belangrijke mijlpaal: we hebben onze eerste grutto’s van zenders voorzien. Dit betekende natuurlijk dat we eerst grutto’s moesten vangen, wat we doen op hun nesten.

Grutto’s vangen in de Ronde Hoep

Het vangen van grutto’s is het meest succesvol op nesten die op het punt staan om uit te komen. In de polders rond Amsterdam waren de grutto’s in de Ronde Hoep polder het eerst begonnen met nestelen, dus daar zijn we aan de slag gegaan. Lokale vrijwilliger Ron Korrel had de nesten al voor ons gelokaliseerd en hielp ons met het selecteren van geschikte nesten. We vonden twee geschikte nesten bij de boerderijen ‘Wielerust’ en ‘Overveen’.

Het zenderen van de grutto’s

Op beide nesten vingen we een vrouwtje. Na het succesvol ringen, meten en voorzien van zenders, lieten we de vogels vrij. We gaven ze de naam van de boerderij waar ze gevangen waren. Het was geweldig om te zien hoe beide vogels direct na het loslaten naar hun nest vlogen.

Prachtige data en nieuwe inzichten

Enkele dagen later ontvingen we prachtige data van de gezenderde grutto’s. Het werkt! We hopen de komende tijd meer te leren over welke plekken geschikt zijn voor grutto’s en wat deze plekken zo geschikt maakt. Het wordt natuurlijk ook spannend om te zien waar deze vrouwtjes in de winter verblijven – in Afrika of toch in Europa.

Volg de gezenderde grutto’s online

Beide grutto’s zijn te volgen op onze website, evenals alle andere gezenderde grutto’s. In de komende dagen hopen we meer grutto’s te vangen en te voorzien van zenders.

grutto amstelland zenderen

grutto amstelland zenderen

1. Lianne Woudstra en Roeland Bom zetten de vangkooi op het nest van “Wielerust”. ©Ron Korrel

grutto amstelland zenderen

grutto amstelland zenderen

2. Wielerust wordt gezenderd. ©Ron Korrel

grutto amstelland zenderen

grutto amstelland zenderen

3. Spanning in het veld. Gaat “Overveen” terug naar het nest. ©Ron Korrel

grutto amstelland zenderen

4. “Overveen” wordt gezenderd. ©Ron Korrel

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2023/05/IMG_5013-scaled.jpg