Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

Boeren zetten Zuidas op zijn kop


Boeren van Amstel is aangesloten bij Local2Local. Deze partij is ervan overtuigd dat regionaal verbonden (korte) voedselketens een haalbare oplossing zijn om de relatie tussen boeren en burgers te herstellen, op basis van nieuwe (of juist oude?) waarden, door intensieve samenwerking en sociaal ondernemerschap.

Bekijk de video van de omgekeerde markt

local2local mark frederiks

Local2local oprichter Mark Frederiks wordt geïnterviewd

Samenwerkende boerencoöperaties

Dat zijn mooie woorden, maar hoe breng je dat in de praktijk?

Boeren van Amstel is één van de partijen die met Local2Local samenwerkt. Zo zijn er ook andere boerencoöperaties, zoals Groene Hart, ProevKantoor en Flevofood.

Samen kunnen deze partijen een mooi, compleet en smakelijk aanbod samenstellen van lokale producten en zo de plaatselijke organisaties voorzien van gezond voedsel. Denk niet alleen aan bedrijfsinstellingen, overheidsinstellingen maar ook ziekenhuizen en educatieve partijen als universiteiten en hogescholen.

Wie is de klant en wie is de baas?

Steeds meer cateraars onderschrijven de regionale voedselstrategie, waarbij er steeds vaker lokaal ingekocht wordt. Ook de vraag bij de eindgebruiker groeit. Zo zijn wij zelf in gesprek met Gemeente Amstelveen en Waternet en ligt er een gezamenlijke vraag van andere partijen.

Gemeente Amsterdam Erik Koldenhof

Welk probleem proberen we op te lossen

Het probleem is dat er vaak ’tenders’ worden uitgeschreven en langdurige contracten zijn afgesproken. Met zo’n contract koopt een cateraar vervolgens zelf weer in bij een aantal leveranciers en ook daarvoor wordt een meerjarige afname afgesproken.

Het is moeilijk om daar als kleine partij tussen te komen.

Tij lijkt te keren

Echter, het tij lijkt te keren. Diverse grote partijen willen júist lokaal inkopen en het verhaal van de lokale producenten uitdragen, inclusief minder foodmiles en het behalen van natuurdoelstellingen die direct invloed hebben op de lokale omgeving.

Zuidas Circl lokaal proevkantoor, gorillas boeren van amstel.jpeg

V.l.n.r. Mathijs (Proevkantoor) – Anastasia (Gorillas) – Michel (Boeren van Amstel)

Boeren van Amstel revolutionair?

Het mooie aan de samenwerking met Local2local is dat we van een aantal digitale diensten gebruik kunnen maken, zoals het omgekeerde markt principe (Reversed Market Place) waar we -samen met de eindgebruiker en smaakmakers van Amsterdam- nieuwe producten kunnen ontwikkelen.

Maar ook het vastleggen van onze footprint én impact op de natuur in revolutionaire blockchain technologie.

Boeren veroveren de Zuidas

Donderdag 27 oktober stonden we in dat kader op de Zuidas, hier lees je er alles over! 

 

Olivier Otten, directeur Hello Zuidas

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2021/11/Zuidas-Circl-lokaal-buiten.jpeg