Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

Zo gaan de boeren van Boeren van Amstel met hun koeien en kalfjes om


Zo gaan de boeren van Boeren van Amstel met hun koeien en kalfjes om

Maximaal aantal dagen per jaar naar buiten

De boeren laten de koeien minimaal 120 dagen per jaar naar buiten, maar de meeste bedrijven zitten hier ver boven. Bij sommige boeren lopen de koeien wel 8 maanden per jaar buiten.

Dit ligt ook aan het weer. Met een mooie herfst kunnen de koeien, zolang er gras is, buiten blijven genieten. Een bijkomend voordeel is dat het goed is voor de klauwen en poten.

Kalfjes en veiligheid

Zoals het hoort is er voor elke koe genoeg ruimte in de stal. De kalfjes worden gescheiden van de koe omdat de boer anders geen zicht heeft of het kalfje wel genoeg drinkt. Bovendien zijn de stallen hier niet geschikt voor. Tussen alle koeien is het gevaarlijk en is er kans op verdrukking. In een apart kalverenboxje zijn de kalveren veilig en liggen ze zeker weten in schoon stro.

De meeste dierenartsen adviseren om het kalf apart te zetten, dat is beter voor de gezondheid in verband met de gecontroleerde biest opname, je weet dan exact of het kalf bijvoorbeeld genoeg antistoffen vanuit de biest heeft gekregen.

De kalveren krijgen deze biest sowieso van hun eigen moeder door middel van een fles die handmatig door de boer wordt gegeven. Als een kalf te moe is om te drinken kun je dit met een fles veel beter controleren.In een open stal kan een ander dorstig kalf alle biest van de moeder koe hebben opgedronken.

Boeren die de kalveren wél bij de koeien laten, moeten een aparte stalruimte inrichten voor deze kalveren, die zoeken bewust daar de veiligheid op.

Hoorns

In de stallen van de boeren zijn de hoorns gevaarlijk voor de mede koeien.

Tegenwoordig kun je hoornloze kalveren geboren laten worden, door sperma te gebruiken van hoornloze stieren. Hierdoor hoeven de kalveren niet meer onthoornd te worden.

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2022/09/WhatsApp-Image-2022-08-18-at-10.19.40-AM.jpeg