Lokale zuivel melk boeren van amstel biodiversiteit amsterdam

De polder krijgt kleur in mei


Door onze vliegende reporter Willen van Weperen

Verlies incasseren

Dinsdag mijn wekelijkse rondje gefiets. In de ochtend nesten zoeken/markeren bij boer Roos in de Ronde Hoep. Deze keer een nieuw nest met drie grutto eieren. Helaas waren er ook twee van de eerder gemarkeerde gruttonesten verloren gegaan. Waarschijnlijk zijn de eieren opgegeten door kraaien. Als weidevogelbeschermer moet je ook verlies kunnen incasseren….

Alarmgeroep door groepen vogels

In de middag door naar de Bovenkerkerpolder. Het is een bewolkte dag en er heerst een serene rust in de polder. Deze wordt af en toe verstoord door de alarmroepen van tureluur, scholekster, kievit en grutto, wanneer een groepje kraaien hun territorium te dicht nadert.

Wit fluitekruid en geel koolzaad

De polder krijgt meer kleur zie ik. Logisch want de kalender geeft inmiddels mei aan. Het witte fluitekruid en het gele koolzaad bloeien uitbundig in de bermen en ook in de weilanden van de Boeren van Amstel boeren. Het is een lust voor het oog en zij vormen een uitstekende habitat voor insecten en vogels.

weiland met koolzaad

weiland met koolzaad

Zingende rietzanger

Ik zie boerenzwaluwen scheren langs het koolzaad, op jacht naar insecten. Ze broeden onder de bruggetjes over de wetering langs de Middenweg. Een eindje verderop zit een rietzanger, vlak langs het pad, uit volle borst te zingen. De polder bloeit op, laat de meimaand maar komen!

boerenzwaluw in het amstelland

boerenzwaluw in het amstelland

rietzanger in het Amstelland

rietzanger in het Amstelland

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_0327-scaled.jpg